V priestoroch Hotelovej akadémie v Žiline sa dňa 24.10.2024 konala Žilinská gastronomická jeseň. Súťaž organizovala Hotelová akadémia v Žiline v spolupráci so Žilinským klubom kuchárov a cukrárov s aktívnou podporou partnerov a sponzorov pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Súťažilo sa v kategóriách – kuchár junior, kuchár senior, cukrár Junior, pekár Junior, pekár Senior.
V kategórií kuchár bola úloha príprava dvojchodového menu, v kategórií cukrár – príprava tanierových dezertov a v kategórií pekár – príprava domáceho chleba.
Privítali sme talentovaných študentov z Prešova, Vysokých Tatier, Liptovského Mikuláša, Ružomberka, Čadce, Žiliny, Púchova, Prievidze, Krupiny, Zvolena, Lučenca, Banskej Bystrice a Piešťan. Veľmi si vážime medzinárodnú účasť súťažných družstiev z Turecka a Českej republiky. Certifikovaná komisia SZKC hodnotila originalitu, kreativitu, precíznosť, technologické postupy, hygienu, prezentáciu, no hlavne chuť pripravovaných výrobkov.
V každej kategórii boli udelené prvé tri miesta a diplomy za účasť.

V kategórií kuchár: 1. miesto – Viktória Orolinová, SOŠ hotelová Vysoká Tatry
2. miesto – Sofia Vecchio, HA Žilina
3. miesto – Timotej Ryban, HA Piešťany

V kategórií cukrár: 1. miesto – Katarína Kalníková,
Terézia Šošková, SOŠO a S, Púchov
2. miesto – Soňa Horníková, HA Žilina
3. miesto – Zuzana Kuracinová
Sofia Baďová, Spojená Škola Ružomberok

V kategórií pekár: 1. miesto – Lara Mia Belušová, SOŠO a S Prievidza
2. miesto – Adam Janiš, HA Piešťany
3. miesto – Sofia Plevová, HA Žilina

Absolútnym víťazom sa stala študentka Viktória Orolinová zo SOŠ hotelovej, Vysoké Tatry.
Všetkým srdečne blahoželáme a dúfame, že aj v budúcom ročníku budeme môcť s Vami zdieľať atmosféru príjemných jesenných dní na Hotelovej akadémii a opäť nás poctíte Vašou prítomnosťou.